Cavtat – Konavlen alueen keskus

>
Cavtat
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtat on hurmaava pieni kaupunki vain 20 kilometrin päässä Dubrovnikista etelään. Se on Kroatian eteläisimmän alueen Konavlen urbaani keskus täynnä historiaa, luonnonkauniita maisemia ja paljon turisteille suunnattuja palveluita. Cavtat onkin ehdottomasti yksi alueen suosituimmista matkustuskohteista.Antiikin ajan Kreikalla oli suuri vaikutus silloiseen Cavtatiin, ja menneiden aikojen jäljet ovat nähtävissä yhä tänäkin päivänä monien arkeologisten kaivausten ja monumenttien muodossa.

Yleisesti uskotaan, että Epidauroksen siirtokunnan perustivat kreikkalaiset jo 400 eaa. Vaikka alue oli pitkään epävapaa, säilyi se roomalaisten vallan alla tärkeänä kauppa- ja satamakeskuksena. Roomalaisten Epidaurum tuhoutui täysin sodankäynnissä 700 jaa., ja pysyi asumattomana keskiajan alkuun asti. Cavtatista tuli osa Ragusan tasavaltaa 1400-luvulla. Kaupunki pääsi vihdoin kukoistamaan ja näihin aikoihin rakennettiinkin sen nykyisin parhaiten tunnetut historialliset monumentit, kuten fransiskaaninen luostari, Rehtorin palatsi ja paikallinen seurakuntakirkko.

Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtatiin on helppoa saapua. Laskeuduttuasi Cilipin lentokentälle, löydät lukuisia takseja ja vuokra-autoja sekä säännöllisesti kaupunkeihin kulkevia busseja. Cavtatin kaupunki tarjoaa laajan valikoiman hotelleja ja yksityismajoitusta. Tarjontaa riittää niin luksushotelleista perheiden pyörittämiin majataloihinkin, joiden sijainti vaihtelee modernilta rantabulevardilta aina Cavtatin historialliseen keskustaan, Villa Pattieraan, asti.

Cavtat on kooltaan pieni, mutta sisällöltään rikas. Kulttuurielämyksiä halajava matkailija ei takuulla pety. Kaupungista löytyy lukuisia museoita ja taidegallerioita, joista mielenkiintoisin on luultavasti kuuluisan kroatialaisen maalarin, Vlaho Bukovacin, talo. Lisäksi Cavtat on luonnoltaan äärimmäisen kaunis ja hyvin säilynyt, ja monet matkustavatkin sinne sen luonnonkauniiden maisemien vuoksi. Matkailijoilla on luonnollisesti mahdollisuus myös yöpyä luonnon keskellä joistain Konavlen maaseudun lukuisista maataloista, mikäli kaupungin vilske ja väenpaljous kyllästyttää.

Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia
'Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Alueelta löytyy myös ihastuttavia ravintoloita, joiden ruokalistat ovat pullollaan makuja ja tuoksuja ja paikallisia viinejä tarjoillaan hyvään hintaan. Monet paikalliset ravintolat kuten Dalmatino ja Kolona tarjoilevat vierailleen välimerellisiä herkkuja ympäri vuoden.

Lukuisat kauniit rannat tekevät Cavtatista houkuttelevan kesälomakohteen monelle vierailijalle. Kristallinkirkkaassa ja puhtaassa merivedessä pulahtaminen on täydellinen keino virkistäytyä kuumana kesäpäivänä. Jos aktiivinen lomailu kiinnostaa, rannoilta löytyy uimisen lisäksi myös järjestettyä ohjelmaa, kuten vesiurheilumahdollisuuksia, kalastusta ja vuokrattavia kulkuvälineitä.

Vaikka Cavtat on pieni kaupunki, se herää kesäaikaan lähes hämmästyttävällä tavalla eloon ja tarjoaa niin kulttuuria kuin yöelämääkin. Viime vuosina Cavtatissa on järjestetty vuosittain Libertas -elokuvafestivaali, useita musiikki- ja teatteritapahtumia sekä kesäkarnevaalit, jotka pidetään aina heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.


               Hotellit ja asunnot: Cavtat