Dubrovnikin Saaret

>
Dubrovnikin Saaret
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'Catholic monastery on island Lopud, near Dubrovnik, Croatia.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Dubrovnikin edustaa värittävät useat saaret, karikot ja kivikot. Ne ovat toimineet Dubrovnikin suojakilpenä kautta vuosisatojen, suojaten hyväntuulista ja varakasta kaupunkia merirosvoilta ja välimeren ajoittain voimakkailta myrskyiltä. Vasta viime vuosien aikana ihmismassat ovat heränneet saarten muihinkin mahdollisiin käyttötapoihin, kuten kauniissa luonnossa vaeltelemiseen ja upeilla rannoilla loikoiluun. Dubrovnikin saaret ovatkin erinomainen päiväretkikohde kenelle tahansa alueelle suuntaavalle ja monelle saarista on hyvät ja säännölliset kulkuyhteydet Dubrovnikin satamasta.

Valtaosa kivikoista ja saarista aivan Dubrovnikin edustalla ovat osa Elafiti-saaria. Yhteensä saaria on viisi, ja rykelmään kuuluu lisäksi runsaasti erilaisia kivialueita ja riuttoja. Koločep, Lopud ja Šipan ovat asutettuja, kun taas Jakljan ja Olip ovat ainakin toistaiseksi ilman pysyvää asutusta. Ensimmäiset merkinnät saarista ovat antiikin Rooman ajoilta, ja ne on nimetty niillä aikoinaan viihtyneiden peurojen mukaan (Elaphos on kreikkaa ja tarkoittaa peuraa). Elafitin saaret ovat loistava kohde arkea pakenevalle ja luonnon helmaan kaipaavalle; saarten luonto on pitkälti koskematonta ja loputtomalta tuntuvia rantoja huuhtoo kristallinkirkas merivesi.

Dubrovnik and Elaphiti Islands
'Dubrovnik and Elaphiti Islands ' - LianeM / Shutterstock

Šipan on saariryhmän saarista suurin ja sieltä löytyy myös eniten asukkaita. Saaren kaksi suurinta asuinkeskittymää ovat Šipanska Luka ja Suđurađ, jotka erottaa toisistaan suuri pelto. Ollessaan paitsi täydellisen rauhallinen rantalomakohde, Šipan tarjoaa myös paljon historiaa ja kulttuuria. Saarelta löytyy lukuisia renessanssin ajan rakennuksia, kuten linnakkeita, kirkkoja ja kappeleita. Lisäksi paikalliset ovat kuuluisia vieraanvaraisuudestaan – älä siis hämmästy jos ystävällinen asukas lähestyy sinua tarjotakseen sinulle jotain saaren kuuluisista herkuista tai paikallisista viineistä.

Elaphite Island of Sipan
'Elaphite Island of Sipan' - Attribution: colleen_elizabeth

Lopud on Elafiti-saarista kenties varakkain. Lautta Dubrovnikistä kuljettaa matkustajansa saaren keskustaan (myös nimeltään Lopud) ja siellä voit majoittua johonkin saaren muutamista hotelleista tai vuokrata oman, yksityisen asunnon tai talon. Lopudin hiekkarannat ovat kuuluisia kauneudestaan, etenkin sen pääranta Šunj, ja lisäksi saarelta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää. Raikastavan uintireissun jälkeen voit vierailla jollain Lopudin lukuisista keskiaikaisista kirkoista, loma-asunnoista, torneista tai muureista, tai tutustua vaikkapa 1400-luvulta asti säilyneeseen, arvokkaaseen taidekokoelmaan saaren suuressa luostarissa.

 Lopud island (Croatia)
' Lopud island (Croatia)' - Krkr / Shutterstock

Koločep on saarista pienin ja sijainniltaan lähimpänä Dubrovnikia, niinpä se on myös saarista suosituin. Koločepin lempinimi on ”vihreä saari”, sillä sen pintaa varjostavat runsaat oliivi-, mänty- ja sitruunapuut. Saaren kahdesta pienestä kylästä on kulkuyhteys toisiinsa, tarkoittaen yhtä ainutta mutkaista tietä jonka reunoja koristavat monet keskiaikaisen arkkitehtuurin jäännökset. Koločep on täydellinen kohde pikaiseen rentoutumiseen kaupungin sykkeestä. Hiekkarantojen lisäksi sieltä löytyy myös suuri, vehreä puisto.

Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.
'Rocky beach on Elaphites island Kolocep - Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Lokrum on asuttamaton saari vain 10 minuutin lauttamatkan päässä Dubrovnikista. Vaikka Lokrum on saavuttanut kohtuullisen suosion matkakohteena, se on onnistunut säilyttämään salaperäisyytensä. Saaresta erityisen tekee se, että se mainitaan useissa vanhoissa legendoissa ja kansantaruissa. Lokrumista löytyy esimerkiksi keskiaikainen linna, jonka tarun mukaan rakennutti Rikhard Leijonamieli ja kaunis kasvitieteellinen puutarha, jonka lajitarjonta on hämmästyttävä. Koko saari onkin julistettu luonnonsuojelukohteeksi. Lisäksi yksi Lokrumin ominaispiirteistä on sen pieni, suolainen ”järvi” joka linkittyy suoraan mereen. Kuolleen meren nimellä kulkeva poukama on avoinna uimareille ja auringonpalvojille.

Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia
'Lokrum Island - Dubrovnik, Croatia' - Aleksander Skakun / Shutterstock