Kävely Vanhankaupungin Kaduilla

>
Dubrovnikin Vanhakaupunki
'Strada of Dubrovnik. The Strada is the main shopping street and gathering area in the city of Dubrovnik in Croatia.  Main street by early morning.' - Dubrovnik
'Strada of Dubrovnik. The Strada is the main shopping street and gathering area in the city of Dubrovnik in Croatia. Main street by early morning.' Katarzyna Mazurowska / Shutterstock

Vanhakaupunki on epäilyksettä Dubrovnikin kiinnostavimpia ja viehättävimpiä osia. Pienestä koostaan johtuen siihen on kätevintä tutustua jalan. Vuosisatoja vanhoja, kivisiä katuja astellessasi et vain näe lukuisia kiinnostavia nähtävyyksiä, vaan koet mystisen tunnelman, joka kumpuaa kaupungin vanhoista rakennuksista ja pitkästä, polveilevasta historiasta. Yrttien huumaava tuoksu, talojen väleihin ripustettujen puhtaiden pyykkien tuoksu, paikallisten taukoamaton pulina, loputtomat, kapeat kadut... Paras tapa aistia Dubrovnik onkin heittäytyä ihmisvirran vietäväksi ja nauttia avoimin mielin tuoksuista, äänistä ja ilmapiiristä, joka on kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Historiallinen ydinkeskus on keskiaikaisten muurien ympäröimä ja sen suojissa vallitsee yksityinen tunnelma yhä vuosisatojen jälkeenkin. Sisäänpääsy kaupunkiin kulkee juhlallisten linnakkeiden läpi. Mikäli saavut vanhaankaupunkiin Dubrovnikin modernin, uuden keskustan suunnalta, saavut vanhaankaupunkiin Pile-portin eli pääsisäänkäyntiportin kautta. Portilta avautuu näkymä kahdelle kaupungin näyttävimmälle linnakkeelle – Minceta sijaitsee pohjoisessa ja Bokar etelässä. Mincetan linnaketta kutsutaan usein yhdeksi maailman kauneimmiksi linnakkeeksi, eikä suotta. Se on myös kenties kaupungin merkittävin ja helpoiten tunnistettava nähtävyys. Bokarin linnake rakennettiin alunperin suojaamaan kaupunkia mereltä lähestyviltä hyökkäyksiltä, ja tänä päivänä linnakkeessa järjestetään vuosittain Dubrovnikin kesäfestivaali.

Pile Gate - entrance in old town of Dubrovnik. Croatia.
'Pile Gate - entrance in old town of Dubrovnik. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Heti kaupungin porteista sisään astuttuasi näet kauniin Onofrion suihkulähteen, joka rakennettiin jo 1400-luvulla ja on nykyisin nuorison suosima kohtauspaikka. Mahdollisesti yksi vanhankaupungin kauneimmista ja mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on keskiajan loppupuolella rakennettu Franjevacki samostan eli fransiskaaniluostari. Se on yksi parhaiten goottilaisen ja roomalaisen ajanlaskun ajalta säilyneistä rakennuksista ja Dubrovnikin ehdoton arkkitehtuurinen helmi. Luostarissa järjestetään useita konsertteja ympäri vuoden.

Onofrio's Fountain is one of the ancient fountains of Dubrovnik, Croatia
'Onofrio's Fountain is one of the ancient fountains of Dubrovnik, Croatia' - Madrugada Verde / Shutterstock

Siirtyessäsi portilta syvemmälle kaupunkiin, päädyt lähes poikkeuksetta Dubrovnikin kuuluisimmalle kadulle, Stradunille, joka ei koskaan tunnu hiljenevän – lukuisat pikku kaupat, galleriat, kahvilat ja ravintolat pitävät siitä huolen. Lisäksi kadut ovat usein pullollaan ihmisiä ja paikallisia katutaiteilijoita.

Dubrovnik - Croatia
'Dubrovnik - Croatia' - Wojtek Chmielewski / Shutterstock

Stradun päättyy suurelle aukiolle, jota ympäröivät Dubrovnikin tärkeimmät nähtävyydet, kuten Gradski zvonik eli vanhankaupungin kellotorni, Knežev dvor eli Rehtorin palatsi, Rolandin patsas, Pyhän Blasiuksen kirkko sekä Sponza-palatsi (jossa sjaitsee kaupungin oma näyttely). Kaikki rakennukst edustavat myöhäistä keskuaikaa ja aikaista renessanssin ajan arkkitehtuuria.

Sponza Palace - histiric archive, Dubrovnik, Croatia.
'Sponza Palace - histiric archive, Dubrovnik, Croatia. ' - Phant / Shutterstock

Kävelykierros Stradunilla on lähes jokaisen turistin ohjelmassa ennemmin tai myöhemmin, mutta kadun koettuaan on myös helppo lähteä seikkailemaan vanhankaupungin pikku kujille. Kujien ja katujen varsilta löytyy varsin laaja valikoima erilaisa museoita ja taidegallerioita, joiden näyttelyt vaihtelevat vuosisatojen ikäisistä kokoelmista nykytaiteen huippuihin.

Mikäli taide- ja kulttuuritarjonta alkaa tuntua ylitsepääsemättön runsaalta, kannattaa pysähtyä nauttimaan kaupungin tunnelmasta ihan vain sellaisenaan. Jos nälkä yllättää, on suositeltavaa seurata nenäänsä; kaduilla leijailevat välimerelliset, huumaavat tuoksut houkuttelevat matkailijoita tutustumaan alueen lukuisiin eri ravintoloihin ja majatalojen ruokatarjontaan.

Vanhakaupunki ei hiljene pimeän tultuakaan; päinvastoin. Kaupungin aukioilla ja kaduilla musisoidaan sekä järjestetään monenlaisia tapahtumia vielä pitkään auringonlaskun jälkeenkin.