Dubrovnikin suosituimmat nähtävyydet

>
Nähtävyydet
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' Sorin Colac / Shutterstock

Vaikka Dubrovnik on kooltaan pieni kaupunki ja asuttaa arviolta vain noin 40 000 ihmistä, löytyy sieltä lukematon määrä hämmästyttävää nähtävää ja koettavaa. Monet kohteista ovat UNESCOn suojelun alaisia ja maailmankuuluja niiden kulttuurisen arvokkuuden ansiosta.

Vanhakaupunki, ikivanha kaupunkikeskus on nähtävyys jo itsessään; se koostuu historiallisesti merkittävistä rakennuksista, joista osa on säilynyt keskiajalta asti. Rakennustyylit edustavat roomalaisen, renessanssin ja barokin ajan arkkitehtuuria.

Pyhän Blaisen kirkko eli kaupungin pyhän suojelijan kirkko on kaunis, 1700-luvun alussa rakennettu barokkityyliä edustava rakennus. Sen loistelias, yksityiskohtainen tyylittely ja edustalla oleva Pyhää Blaisea esittävä hopeapatsas tekevät siitä yhden Dubrovnikin huomattavimmista nähtävyyksistä.

Dubrovnik, Croatia
'Dubrovnik, Croatia' - Attribution: Nigel\'s Europe

Dubrovnikin katedraali on monumentaalinen, myöskin 1700-luvulla rakennettu barokkikirkko, jjoka rakennettiin maanjäristyksessä 1667 tuhoutuneen roomalaisen katedraalin tilalle. Sen sisätilat on koristeltu lukuisin arvokkain maalauksin ja taideteoksin. Rakennuksen paikka on myös itsessään tärkeä arkeologinen nähtävyys, sillä siellä tehdyissä kaivauksissa on löydetty kirkolle kuuluneita esineitä niinkin kaukaa kuin 600-luvulta.

Tunnetuin osa Dubrovnikin vanhaakaupunkia on sen pääkatu Stradun, joka jakaa kaupunginosan kahtia, pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Se on ehdottomasti Dubrovnikin suosituin ja kenties myös kaunein katu sekä suosittu tapaamis- ja juhlapaikka, jossa järjestetään joka vuosi useita festivaaleja ja julkisia tapahtumia. Stradunin varrelta löytyvät vanhankaupungin merkittävimmät nähtävyydet, kuten Onofrion suihkulähde, kaupungin kellotorni sekä Sponzan kuuluisa palatsi.

The Old City
'The Old City' - Attribution: Glen Scarborough

Vanhaakaupunkia ympäröivä muuri lukuisine linnakkeineen on ehdottomasti Dubrovnikin kaupungin suurin ja näyttävin nähtävyys, ja yksi parhaiten säilyneistä monumenteista koko Euroopassa. Muuri on lähes kaksi kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy viisi kaunista linnaketta, joista kuuluisin on Lovrjenacin linnake. Muurit ovat suojelleet Ragusan tasavaltaa eli Kroatiaa 1200-luvulta tähän päivään saakka.

Dubrovnik City Walls
'Dubrovnik City Walls' - Attribution: Glen Scarborough

Dubrovnikin pohjoisosassa kohoaa Srd-vuori, jonka kukkuloilla lepää 1800-luvulla rakennettu linnake, Imperial. Linnake toimii nykyisin museona, josta avautuu myös kuvauksellinen näkymä Dubrovnikin kaupungin ylle.

Vanhankaupungin kapeat kujat ja leveät aukiot ovat pullollaan historiallisia taideaarteita. Kävelyretki kaupungin katuja pitkin vie uteliaan matkailijan seikkailulle keskiajan syövereistä loisteliaaseen renessanssin ja barokin aikaan. Kaupungissa on monia tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä, kuten fransiskaaninen luostari, Lazaretto sekä vanhankaupungin satama.