Peljesac – Viinitilallisen paratiisi lähellä Dubrovnikia

>
Peljesac
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' OPIS Zagreb / Shutterstock

Peljesac on Kroatian niemimaista toiseksi suurin ja sijaitsee Adrianmeren rannikolla. Peljesacissa vallitsee leuto välimerenilmasto ja sitä ympäröivät lukuisat saaret täynnä kaunista luontoa ja kulttuuria, joita löytyy toki myös Peljesacista itsestään, josta onkin nopeasti tullut yksi suosituimmista turistikohteista. Alueen tärkein elinkeino ja sen tunnuspiirre on viinintuotanto; Peljesacista löytyy lukuisia viinitiloja joilla tuotetaan toinen toistaan laadukkaampia viinejä, joista arvostetuimpia laatuja ovat Dingac ja Postup.

Peljesacin historia ulottuu aina kivikauden neoliittiseen aikaan asti. Niemimaalta on löytynyt useita kiviveistoksia ja -jäännöksiä. Kivikauden jälkeen aluetta ovat asuttaneet ainakin illyyrialaiset heimot, jotka toivat mukanaan vaikutteita kreikkalaisesta kulttuurista ja edistivät alueen välimerellisen identiteetin kehittymistä. Roomalaiset valloittivat Peljesacin noin 100 eaa. ja hallitsivat aluetta keskiaikaan asti, kunnes 1300-luvulla siitä tuli osa Ragusan tasavaltaa. Samoihin aikoihin alkoi myös kiivas taloudellinen ja kulttuurinen kehitys ja rakennettiin Stonin kaupunki, jota suojannut viiden kilometrin mittainen muuri on pystyssä yhä tänäkin päivänä. Muuri on pisin laatuaan Euroopassa. Seuraavina vuosisatoina Peljesac kävi läpi Dubrovnikin tavoin Ranskan ja Itävallan hallintoajan 1800-luvulla sekä selvisi Kroatian sodasta ja Dubrovnikin piirityksestä 1991-92.

Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula,
'Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula, ' - Jenny Sturm / Shutterstock

Yhä tänäkin päivänä Peljesac tunnetaan pääosin sen maanviljelymahdollisuuksista ja hedelmällisestä maastaan, joka tarjoaa loistavan alustan välimerellisten erikoisuuksien, kuten oliivien, sitrushedelmien sekä viinirypäleiden viljelyyn. Kukoistavat pellot ovat kauniita ja lisäksi niitä ympäröivät koskemattomat, ikivihreä metsät, kristallinkirkas meri ja lukuisat upeat pikku rannat – niemimaa on täynnä henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Ei siis ihme, että Peljesac on Kroatian suosituimpien lomakohteiden joukossa. Rikkaassa luonnossa viihtyvät myös monet kiehtovat eläinlajit, joista osaa tavataan vain tällä kyseisellä niemimaalla.

Peljesaciin on helppo kulkea, saavuitpa sinne Splitistä ja Dubrovnikin lentokentältä, sillä se sijaitsee suurten teiden läheisyydessä ja bussiyhteydet ovat kattavat. Lisäksi Peljesaciin kulkee lauttoja niin Plocesta, Korculasta kuin Mljetistäkin - ympäri vuoden.

Niemimaalta ei löydy hotelleja, mutta yksityismajoitusta tarjoavat lähialueen pienet kaupungit Ston, Zuljana, Dingac sekä Loviste. Majoitusten hinnat vaihtelevat 10-15 euron välillä per yö.

Välimerellinen ilmasto luo alueelle täydelliset sääolosuhteet etenkin kesäaikaan, joka onkin ehdottomasti suosituin aika vierailla Peljesacissa. Kesäaikaan aurinkoisia päiviä, raikasta ilmaa ja virkistävää merta riittää – monet Peljesacin rannoista ovat hiekkarantoja tai pientä pyöreää kiveä, ja osittain mäntyjen varjostamia. Aurinkolta pääsee siis myös piiloon! Suosituimpia rantoja ovat Papratno, Vučine, Dingač ja Mirce. Aktiivilomailijan kannattaa tutustua rantojen vesiurheilumahdollisuuksiin, kuten laitesukellukseen, vedenalaiskalastukseen sekä purjelautailuun. Lisäksi mantereen puolella voi pyöräillä, vaeltaa tai lähteä vaikkapa seikkailemaan lukuisiin alueelta löytyviin luoliin.