Dubrovnikin sää ja ilmasto

>
Sää
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' - Dubrovnik
'Gun turret on old city walls of Dubrovnik city (Croatia) with island Lokrum in background.' Ivica Drusany / Shutterstock

Dubrovnik sijaitsee Adrianmeren rannikon eteläosassa, joten alueella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto. Talvet ovat leutoja ja kesät pitkiä, kuumia ja kosteita.

Paras aika vierailla Dubrovnikissa onkin kevään ja kesän kuukausina. Ilmassa leijailee yrttien, metsien ja sitruspuiden tuoksu ja merivesi on lämmintä mutta virkistävää.

Lämpiminä kuukausina Dubrovnik kylpee auringossa lähes päivittäin, ja pilviset sadepäivät ovat harvassa. Vuosittain aurinkoisia päiviä kertyy yli 250 ja keskimääräinen lämpötila on 17 celsiusastetta. Elokuu on vuoden kuumin kuukausi, jolloin keskilämpötila on 26 astetta ja meri onkin tärkeä hikisen turistin viilentäjä! Meriveden lämpötila on aina keskimäärin noin 21 astetta, lämpimillään se on kuitenkin toukokuun alusta syyskuun loppuun, joskus kesäkausi tuntuu tosin jatkuvan pidempäänkin. Kuumimpina kuukausina mereltä saapuvat tuulet helpottavat myös hikisimpiä päiviä.

Vaikka kevät- ja kesäkuukaudet ovat ehdottomasti suosituin aika matkustaa Dubrovnikiin, on sinne mahdollista matkustaa lämpimien kelien perässä vuoden ympäri. Syksy alkaa suhteellisen myöhään ja silloin sää on usein pilvistä ja ajoittain sateista. Talvikuukausina sadepäiviä kertyy myös keskimääräistä enemmän, marraskuun ollessa vuoden sateisin kuukausi (keskimäärin mitattu sademäärä 241,9 mm). Viileistä päivistä huolimattakaan lämpötila ei putoa nollan alapuolelle. Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi 9 asteen keskilämpötilallaan; silloin kylmät tuulet Bura ja Jugo ovat voimakkaimmillaan. Tuulet tekevät Dubrovnikistä joidenkin mielestä epämiellyttävän kohteen talvikuukausien aikana, mutta toisaalta ne ovat vain yksi alueen erikoispiirteistä.