Slano Dubrovnik – Piileksivä helmi

>
Slano
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' - Dubrovnik
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' Doin Oakenhelm / Shutterstock

Slano on pieni kylä suojaisen, samannimisen poukaman suojassa. Pieni poukama on tarjonnut ”turvasataman” luonnonvoimia ja sotaisia hyökkäyksiä vastaan jo vuosisatojen ajan. Nykyisin Slanolaiset saavat tulonsa pääosin turismista, maanviljelystä (oliivit, viinirypäleet, maustekasvit) sekä kalastuksesta. Vaikka Slanosta on matkaa Dubrovnikiin on suhteellisen paljon, lähes 37 kilometriä, bussiyhteydet kaupunkien välillä ovat hyvät.

Lukuisat arkeologiset nähtävyydet koristavat Slanon masemia ja valottavat alueen vuosisatoja pitkää historiaa. Lähelläolevilla kukkuloilla on nähtävissä historiallisten linnakkeiden raunioita ja vuosisatoja vanhoja kumpuhautoja. Antiikin aikaisia monumentteja löytyy samoilta kukkuloilta; Gradina-mäellä on nähtävissä roomalainen sotilasleiri ja fransiskaanisen kirkon edustalta löytyy kristillinen sarkofagi. Slanosta tuli osa Ragusan tasavaltaa 1400-luvulla ja se toimi pitkään kirkkoherran eli hallitsijan päätoimipaikkana. Kylän läheltä löytyykin kirkkoherran kartano, jossa aateliset ja muut tärkeät ihmiset viettivät kesälomiaan. Serbian väkivaltaisuuksissa 1900-luvun lopulla Slano kärsi pahoin, mutta suurin osa alkuperäisistä rakennuksista ja teistä on kunnostettu entiseen loistoonsa.

Church in Slano Croatia
'Church in Slano Croatia' - Jos Post / Shutterstock

Slano on täydellinen lomakohde rauhaa ja rentoutumista halajavalle. Sen monet, luonnoltaan rikkaat rannat ja rennot ajanviettomahdollisuudet takaavat äärimmäisen rentoutumiselämyksen, unohtamatta toinen toistaan maukkaampia paikallisia herkkuja tarjoilevia ravintoloita.

Kylästä löytyy toistaiseksi vain yksi hotelli, Admiral, ja lukuisia vuokrattavia huoneistoja. Päivisin Slanossa riittää tekemistä; rannoilla voi vesihiihtää, surffata tai vaikkapa laitesukeltaa; mantereen puolella suosittuja aktiviteettejä ovat pyöräily ja vaellusretket. Auringonlaskun aikaan ranta muuttuu romanttiseksi iltakävelykohteeksi ja alueen ravintolat houkuttelevat herkullisine tuoksuineen. Alueen parhaiksi todetut ravintolat ovat Grgurići ja Kolari sekä hieman pubimaisempi Maestral.

Jos saavut Slanoon meriteitse, saavut alueen kahdesta satamasta (Banha Cove ja Cape Gornji) jompaan kumpaan riippuen kulkuneuvosi koosta.


               Hotellit ja asunnot: Slano