Zaton – Turvallinen piilopaikka Dubrovnikin laidalla

>
Zaton
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia.  Well known tourist destination.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia. Well known tourist destination.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Zaton on pieni kaupunki hiljaisessa, suojaisessa poukamassa 8 kilometrin päässä Dubrovnikista pohjoiseen. Kaupunkialue koostuu oikeastaan kahdesta kylästä: Veliki Zatonista ja Mali Zatonista. Kyliä yhdistää kilometrien mittainen kävelykatu. Dubrovnikin kaupunki taas on vain 20 minuutin bussimatkan päässä. Jos etsit rauhallista lomakohdetta kaukana väkijoukoista ja suurista hotellikomplekseista, Zaton on täydellinen valinta juuri sinulle. Sen luonnonkauniit maisemat, koskemattomat rannat ja muhkeat mäntymetsiköt saavat uupuneimmankin unohtamaan työhuolensa ja irroittautumaan ulkomaailmasta, vaikka vain lyhyeksikin hetkeksi.

Jo vuosisatojen ajan Zaton on ollut paikallisten suosima lomakohde – ensimmäiset merkinnät sen suosiosta ovat 1400-luvulta, jolloin monella perheellä oli loma-asunto Zatonissa. Suuri osa kauniista renessanssin ajan taloista on tähän päivään mennessä tuhoutunut, mutta osa niistä on kunnostettu asuinkelpoisiksi. Alue on yhä suosittu paikka loma-asunnoille.

Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia
'Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia' - dvoevnore / Shutterstock

Mikäli matkustat Zatoniin, kannattaa vierailla Vrelon luonnonlähteellä, jonka täysin juomakelpoista vettä käytettiin aikaisemmin myllyjen energianlähteenä.

Mali Zaton on loistokohde seikkailijamielisille ja leiri-ihmisille, jotka mielivät viettää yönsä teltassa makuupussiin kääriytyneenä. Toisaalta kylältä löytyy myös yksityisiä asuntoja ja huoneistoja, joita voi vuokrata ja viettää näin yönsä ehkä hieman mukavammin. Mali Zatonin päärannalta löytyy muutamia kauppoja ja pieniä ravintoloita.

Mali Zatonin kylästä voi kävellä naapurikylään Veliki Zatoniin kaunista promenadia pitkin. Veliki Zaton on kahdesta kylästä se suurempi, mutta sieltäkään ei löydy suuria hotelleja vaan majoitus painottuu lähinnä vuokrattaviin asuntoihin ja huoneistoihin. Ihmiset tarjoavat avokätisesti apuaan ja neuvovat vierailijoita tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin. Veliki Zatonista löytyy lukuisia pieniä kauppoja, supermarket, ravintoloita ja herkullisia leivoksia tarjoileva leipomo. Alueella lomailevan kannattaa myös tutustua paikallisiin viineihin, vierailla jostain idyllisistä rantakahviloista tai tylsän hetken yllättäessä tutustua paikallisten järjestämiin autoleireihin, joilla voi myös yöpyä.


               Hotellit ja asunnot: Zaton