Korcula – Upea piilopaikka lähellä Dubrovnikia

>
Korcula
'Korcula island and the city, Croatia' - Dubrovnik
'Korcula island and the city, Croatia' Fedor Selivanov / Shutterstock

Korcula on yksi Kroatian suurimmista saarista ja sijaitsee Pelješacin niemimaan edustalla. Korcula on eristäytynyt lomakohde, kaukana ihmismassoista ja kiireestä, muttei silti jätä matkailijaansa tyhjän päälle, vaan tarjoaa mukavia aktiviteetteja ja sopivasti palveluita. Korcula onkin kautta aikain ollut Kroatian suosituimpia lomakohteita.

Yhdistelmä lempeää Välimeren ilmastoa, kaunista luontoa, viinipuutarhoja ja koskemattomia rantoja tekevät Korculasta täydellisen kesälomakohteen niin rentoutumista, kulttuuria kuin aktiivista lomailuakin kaipaavalle. Saarelta löytyy jokaiselle jotakin. Ruoka on herkullista, samoin viini, ja majoitusmahdollisuuksia löytyy luksuksesta reppureissaajan tarpeisiin kautta saaren.

Korculan saaren historia on pitkä ja käännerikas. Arkeologisten löydösten perusteella on päätelty, että ensimmäiset saaren asukkaat olivat kivikauden ihmiset. Saarella asustaneet muinaiset sivilisaatiot, heimot ja legendat ovat kukin jättäneet oman jälkensä saarelle ja sen arkkitehtuuriin. Korculasta löytyvät jäännökset ovat niin antiikin Kreikan ja Rooman kuin illyyrialaistenkin ajoilta, unohtamatta alueella vaikuttanutta slaavilaista kulttuuria. 1300-luvulla Korculasta tuli osa Ragusan tasavaltaa ja se jakaa historiansa tähän päivään saakka Dubrovnikin ja muiden lähialueiden kanssa.

ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.
'ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Korculassa on useita asutuskeskittymiä, mutta Korculan kaupunki, Vela Luka, Blato ja Lumbarda ovat niistä suorimmat ja suosituimmat.

Korculan kaupunki on saaren hallinnollinen keskus, ja sieltä löytyy paljon historiallista nähtävää. Kenties mielenkiintoisin nähtävyys on 1200-luvulla rakennettu vanha kaupunkia ympäröivä muuri, jonka lisäksi kaupungista löytyy monia vanhoja hyvinsäilyneitä rakennuksia eri historian aikakausilta. Jos vierailet Korculassa heinäkuun loppupuolella, kannattaa mennä katsomaan Moreškaa, joka on 1400-luvulta asti järjestetty perinteinen tanssitapahtuma jonka tanssijat esiintyvät miekkojen kanssa.

Town Korcula at Croatia - architecture background
'Town Korcula at Croatia - architecture background' - Tatiana Popova / Shutterstock

Korcula on kuitenkin ehkä parhaiten tunnettu matkailijaseikkailija Marco Polon syntymäpaikkana. Hänen kunniakseen saarelta löytyy talo ja Marco Polon museo, jotka ovat näkemisen arvoisia.

bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.
'bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Vela Luka on saaren suojaisin satama ja sijaitsee poukamassa, jolla on pitkä rantaviiva. Se on kuuluisa laajasta arkeologisesta kokoelmastaan ja kiviajalta tehdyistä löydöistä sekä useista pienistä, pyöreäkivisista rannoistaan.

Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia
'Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Blato sijaitsee keskellä saarta ja Lumbarda vain kuuden kilometrin päässä Korculasta. Jos vierailet näissä kaupungeissa, muista nähtävyyksien lisäksi nauttia puhtaasta merivedestä ja lukuisista, lähes koskemattomista rannoista ja runsaasta luonnosta.

Korculan saarelle on hyvät kulkuyhteydet läheisistä satamista - Dubrovnikista, Splitistä ja Pelješacista kulkee säännöllisesti lautta edestakaisin. Lisäksi saarelta löytyy hyvin majoitusvaihtoehtoja, luksushotelleista yksityisasuntoihin.

Mikäli päivä sujuu pitkälti rannalla aurinkoa palvoessa, ei huolta; saari ei nuku pimeänkään tultua. Saaren monet ravintolat tarjoavat herkullisia ja taatusti tuoreita kalaruokia sekä makuhermoja kutkuttelevia paikallisia viinejä. Kannattaa maistaa ainakin Korculan ja Pelješacin viinitiloilta tulleita viinejä. Illallisajan päätyttyä illanvietto voi jatkua jossain saaren lukuisista pienistä baareista, joista suosittelemme erityisen lämpimästi hieman omituisen näköistä, mutta taatusti huumorintajuista Cocktail Bar Massimoa.


               Hotellit ja asunnot: Korcula