Trsteno, Dubrovnikistä pohjoiseen

>
Trsteno
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' - Dubrovnik
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' Florin Stana / Shutterstock

Trsteno on pieni merenrantakaupunki 20 km Dubrovnikistä pohjoiseen. Se on kuuluisa kauniista luonnostaan, runsaasta eläin- ja kasvilajistostaan ja puulajipuistostaan.

Arkeologisten löydösten perusteella on päätelty, että Adrianmeren rannikolla sijaitseca Trstenon kaupunki sai alkunsa jo 600 jaa., ja 1400-luvulla siitä tuli osa Ragusan tasavaltaa. Monet Dubrovnikin säätyläisistä ihastuivat Trstenon luonnonkauniisiin maisemiin ja alkoivat rakennuttaa sinne loma-asuntoja. Niistä kuuluisin on Gučetić-Gozzen suvun kesäasunto, joka on säilynyt loisteliaana nykypäivään saakka. 1900-luvun puolivälissä Kroatian tiede- ja taideakatemia perusti alueelle Trstenon puulajipuiston, joka on nykyisin täydessä loistossaan ja avoinna vierailijoille.

Trstenon puulajipuisto on ainoa vastaava kasvitieteellinen alue Kroatiassa. Se kattaa yli 60 aaria maata ja ulottuu niin renessanssin ajan goottilaispuistoon kuin uusromanttiseen 1800-luvun puistoonkin. Barokin ajalta säilynyt vesiputous esittää roomalaista jumalaa Neptunea ja luonnonhengettäriä. Puiston lajivalikoima kattaa niin ikivanhoja oliivipuita kuin ikivihreitä Välimeren puulajejakin, unohtamatta yli 300 ympäri maailmaa kerättyä kasvilajia. Lajeista kenties mielenkiintoisin on Aasialainen idänplataani, jotka ylimmät kerrokset ulottuvat yli 60 metrin korkeuteen ja niiden rungot ovat halkaisijaltaan viisimetrisiä. 500-vuotiset puut houkuttelevat matkailijoita niin läheltä kuin kaukaa.

Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia
'Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia' - Atelier_A / Shutterstock

Trstenoon on hyvät bussiyhteydet Dubrovnikin kaupungista. Päiväretkien lisäksi Trstenossa on mahdollista yöpyä; alueelta löytyy monia vuokralle tarjottavia asuntoja ja huoneistoja. Kauniit rannat ja kirkasvetinen meri houkuttelevat uusia matkailijoita Trstenoon joka kesä, mutta toistaiseksi se on säilynyt hiljaisena ja rauhallisena lomakohteena – auringonpaistetta riittää keväästä myöhälle syksyyn.


               Hotellit ja asunnot: Trsteno