Mljet – Upea kansallispuisto lähellä Dubrovnikiä

>
Mljet
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - Dubrovnik
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Mljet on yksi suurimmista, vehreimmistä ja monien mielestä kaunein kaikista Kroatian saarista. Mljet on yksi Kroatian suosituimmista kohteista, sillä se soveltuu ympäri vuoden matkailuun, ja sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä Dubrovnikista, lähellä Pelješacin niemimaata ja Korčulan saarta. Talvet ovat leutoja ja kesät miellyttävän lämpimiä, tehden saaresta täydellisen lomakohteen. Lisäksi saaren luonto on äärettömän kaunis, maisemat hengästyttäviä ja kasvi- ja eläinlajisto runsasta, unohtamatta saaren runsasta kulttuuri- ja historiatarjontaa. Monet huomaavatkin palaavansa saaren tunnelmiin uudelleen ja uudelleen.

Mljetillä on pitkä ja epävakaa historia. Saarelta ovat myös saaneet alkunsa lukuisat legendat, kansantarut ja merirosvotarinat. Sen ensimmäiset asukkaat olivat Illyyrialaiset heimot, joiden uskotaan saapuneen alueelle jo yli 4000 vuotta sitten. He asettuivat luonnonlähteiden juomakelpoisen veden äärelle ja jäivät alueelle sen hyvien maanviljely- ja kalastusmahdollisuuksien vuoksi.

St. Marija  monastery on litle island in national park Mljet, Croatia
'St. Marija monastery on litle island in national park Mljet, Croatia' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Merenalaiset amforalöydökset kielivät kreikkalaisten merenkulkijoiden käyttäneen saarta suojapaikkana myrskyiltä ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Roomalaiset ulottivat valtansa Mljetiin noin 100 eaa., ja näiltä varhaisilta aikakausilta on säilynyt useita muistomerkkejä, kuten kuvernöörin loistokas talo muinaisine kylpyaltaineen ja suojatorneineen. Saarelta löytyy myös kaksi ikivanhaa kristillistä kirkkoa, basilikaa. 1100-luvulla benediktiinit ottivat saaren haltuunsa ja alkoivat kehittää maanviljelyn ja koulutuksen tasoa saaren asukkaiden keskuudessa. Benediktiinit rakensivat vaikuttavan luostarin, joka on säilynyt tähän päivään asti. 1400-luvulla Mljetistä tuli osa Ragusan tasavaltaa ja se on sittemmin kasvanut Dubrovnikin kaltaiseksi lomakohteeksi.

Saaren luoteinen osa on kansallispuistoa, joka perustettiin vuonna 1960 turvatakseen saaren koskemattoman luonnonkauneuden. Rannikolta löytyvä luonnonpuisto kattaa lukuisia kauniita kivimuodostelmia, tuuheita mäntymetsiä ja ikivanhoja muistomerkkejä. Saarelta löytyy myös useita kotoperäisiä, eksoottisia kasvi- ja eläinlajeja, niistä suosituimpana munkkihylje.

Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Saaren nähtävyyksistä kenties kiehtovimpia ovat sen suolaiset järvet;Suuri ja Pieni järvi, joita yhdistää kapea kanava. Keskellä Suurta järveä on pyhän Marian saari, jolle benediktiinit rakensivat luostarinsa 1100-luvulla. Saarelta löytyy myös monia muita luonnonnähtävyyksiä, kuten Ulysseuksen luola, useita pieniä murtovesisiä järviä sekä ikivihreitä metsiä. Kuuluisa merentutkija Jacques Cousteau on kuvaillut Mljetin rantoja huuhtovaa merivettä maailman puhtaimmaksi.

Saarelle on säännölliset kulkuyhteydet niin lautoilla kuin kantosiipialuksillakin Dubrovnikista, Pelješacista ja Dalmatian satamoista. Mljetin saaren sisällä toimii bussiyhteys joka kuljettaa matkailijoita esimerkiksi suoraan luonnonsuojelualueelle. Päiväretket saarelle ovat matkustusmuodoista suosituimpia, mutta saarella voi myös yöpyä sen ainoassa hotellissa, Odisejissa, joka sijaitsee Pomenan pienessä satamassa. Lisäksi alueella on mahdollisuus vuokrata asunto tai huoneisto.

Vierailusi aikana voit nauttia ennennäkemättömistä maisemista ja lukuisista kulttuuriaktiviteeteista. Aktiivilomailijakin pysyy Mljetillä tyytyväisenä, sillä uimisen ja sukeltamisen lisäksi saarella voi retkeillä, pyöräillä, purjehtia, kalastaa tai vaikkapa tutustua sen kiehtoviin luoliin. Saaren muutamat ravintolat tarjoavat välimerellisiä herkkuja myös auringonlaskun jälkeen. Kannattaa kokeilla paikallisia kalaruokia ja lähellä tuotettuja viinejä.