Cavtat – Konavlen alueen keskus

Cavtat
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtat on hurmaava pieni kaupunki vain 20 kilometrin päässä Dubrovnikista etelään. Se on Kroatian eteläisimmän alueen, Konavlen, kaupunkikeskus, joka on täynnä historiaa, luonnonkauniita maisemia ja paljon turisteille suunnattuja palveluita. Cavtat onkin yksi alueen suosituimmista vierailukohteista.

Monet arkeologiset löydökset, monumentit sekä historialliset tiedot viittaavat siihen, että Cavtatin juuret ovat antiikin Kreikan ajassa. Yleisesti uskotaan, että alueelle perustettiin kreikkalainen Epidauroksen siirtokunta noin 400 eaa. Rooman vallan aikana Cavtatin alue oli tärkeä kauppa- ja satamakeskus. Roomalainen Epidaurum kuitenkin tuhoutui täysin barbaarisissa hyökkäyksissä 600-luvulla, minkä jälkeen alue pysyi asumattomana keskiajan alkuun asti. Kun Cavtatista tuli osa Ragusan tasavaltaa 1400-luvulla, kaupunki pääsi vihdoin kukoistamaan. Näihin aikoihin rakennettiin sen parhaiten tunnetut historialliset monumentit, kuten fransiskaaninen luostari, Rehtorin palatsi ja paikallinen seurakuntakirkko.

Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.
'Helicopter aerial shoot of Cavtat. Well known tourist destination near Dubrovnik.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Cavtatiin on helppoa saapua. Kun laskeutuu Dubrovnikin Cilipin lentokentälle, löytää lukuisia takseja ja vuokra-autoja sekä säännöllisesti kaupunkiin kulkevia busseja. Cavtat tarjoaa laajan valikoiman hotelleja ja yksityismajoitusta. Alueella voi yöpyä muun muassa viiden tähden Hotel Croatiassa, joka sijaitsee aivan meren rannalla, tai intiimissä Villa Pattierassa, joka on paikallisen perheen pyörittämä hotelli Cavtatin historiallisessa keskustassa.

Cavtat on kooltaan pieni, mutta sillä on paljon tarjottavaa. Kulttuurielämyksiä etsivä lomailija ei takuulla pety. Kaupungista löytyy lukuisia museoita ja taidegallerioita, joista mielenkiintoisin on kuuluisan kroatialaisen taidemaalarin, Vlaho Bukovacin, talo. Lisäksi Cavtatin luonto on äärimmäisen kaunista ja säilynyt monilta paikoin koskemattomana - monet matkustavat alueelle sen upeiden maisemien perässä. Jos vuokraa loma-asunnon Konavlen rauhalliselta maaseudulta, voi myös yöpyä luonnon keskellä, ja pääsee todella pakoon kaupunkien vilskettä ja väenpaljoutta.

Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia
'Old church in Cavtat, small town near Dubrovnik, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Alueelta löytyy myös ihastuttavia ravintoloita, joiden ruokalistat ovat pullollaan makuelämyksiä ja joissa tarjoillaan paikallisia laatuviinejä hyvään hintaan. Monet ravintolat, kuten Dalmatino ja Kolona, tarjoilevat asiakkailleen välimerellisiä herkkuja ympäri vuoden.

Lukuisat kauniit rannat tekevät Cavtatista houkuttelevan kesälomakohteen. Kristallinkirkkaassa ja puhtaassa merivedessä uiminen on täydellinen keino virkistäytyä kuumana kesäpäivänä. Jos aktiivinen lomailu kiinnostaa, rannoilta löytyy uimisen lisäksi myös vesiurheilumahdollisuuksia, kuten sukellusta, purjehdusta, kalastusta, purjelautailua sekä vesiskoottereita.

Vaikka Cavtat on pieni kaupunki, se herää kesäisin eloon ja tarjoaa niin kulttuuria kuin yöelämääkin. Viime vuosina Cavtatissa on järjestetty vuosittain Libertas -elokuvafestivaali, useita musiikki- ja teatteritapahtumia sekä kesäkarnevaalit, jotka pidetään aina heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.
Hotellit ja asunnot: Cavtat