Korcula – Upea piilopaikka lähellä Dubrovnikia

Korcula
'Korcula island and the city, Croatia' - Dubrovnik
'Korcula island and the city, Croatia' Fedor Selivanov / Shutterstock

Korcula on yksi Kroatian suurimmista saarista ja sijaitsee Pelješacin niemimaan edustalla. Korcula on eristäytynyt matkakohde, kaukana ihmispaljoudesta ja kiireestä, muttei silti jätä lomailijoita tyhjän päälle, vaan tarjoaa mukavia aktiviteetteja ja sopivasti palveluita. Korcula onkin kautta aikain ollut Kroatian suosituimpia lomakohteita.

Yhdistelmä lempeää Välimeren ilmastoa, kaunista luontoa, viinipuutarhoja ja koskemattomia rantoja tekevät Korculasta täydellisen kesälomakohteen niin rentoutumista, kulttuuria kuin aktiivista lomailuakin kaipaavalle. Saarelta löytyy jokaiselle jotakin. Ruoka on herkullista, samoin viini, ja majoitusvaihtoehdot kattavat kaiken luksuksesta reppureissaajan tarpeisiin.

Korculan saaren historia on pitkä ja käännerikas. Arkeologisten löydösten perusteella on päätelty, että saarella oli asutusta jo kivikaudella. Korculan muinaiset sivilisaatiot, heimot ja legendat ovat kukin jättäneet oman jälkensä saareen ja sen arkkitehtuuriin. Saarella on jäännöksiä antiikin Kreikan, Rooman ja illyrialaisten ajoilta, unohtamatta alueella vaikuttanutta slaavilaista kulttuuria. 1300-luvulla Korculasta tuli osa Ragusan tasavaltaa, ja siitä eteenpäin sen historia yhtenee Dubrovnikin ja muiden lähialueiden kanssa.

ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.
'ruins of Marco Polo's house. Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Korculassa on useita asutuskeskittymiä, mutta Korculan kaupunki, Vela Luka, Blato ja Lumbarda ovat niistä suurimmat ja suosituimmat.

Korculan kaupunki on saaren hallinnollinen keskus, ja sieltä löytyy paljon historiallista nähtävää. Kenties mielenkiintoisin nähtävyys on 1200-luvulla rakennettu vanha muuri, jonka lisäksi kaupungista löytyy monia hyvin säilyneitä rakennuksia eri historian aikakausilta. Jos vierailee Korculassa heinäkuun loppupuolella, kannattaa mennä katsomaan Moreškaa, joka on 1400-luvulta asti järjestetty perinteinen tanssitapahtuma, jonka tanssijat esiintyvät miekkojen kanssa. Korcula on ehkä parhaiten tunnettu tutkimusmatkailija Marco Polon syntymäpaikkana. Saarelta löytyykin Marco Polon kotitalo sekä museo, jotka ovat näkemisen arvoisia.

Town Korcula at Croatia - architecture background
'Town Korcula at Croatia - architecture background' - Tatiana Popova / Shutterstock

Vela Luka on saaren suojaisin satama ja sijaitsee pitkässä poukamassa. Siellä on laaja arkeologinen kokoelma kiviajalta tehtyjä löydöksiä, sekä useita pieniä, pyöreäkivisiä rantoja.

bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.
'bay in Vela Luka, Korcula. Croatia.' - Phant / Shutterstock

Blato sijaitsee keskellä saarta. Lumbarda puolestaan on vain kuuden kilometrin päässä Korculan kaupungista. Jos vierailee näissä kahdessa kylässä, kannattaa muistaa nähtävyyksien lisäksi nauttia puhtaasta merivedestä, kauniista luonnosta, ja lukuisista, lähes koskemattomista rannoista.

Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia
'Blato village panorama with church on top of the hill- Korcula island, Croatia' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Korculan saarelle on hyvät kulkuyhteydet läheisistä satamista - Dubrovnikista, Splitistä ja Pelješacista kulkee säännöllisesti lautta edestakaisin. Lisäksi saarelta löytyy monipuoliset majoitusvaihtoehdot luksushotelleista yksityisasuntoihin.

Mikäli viettää päivänsä rannalla aurinkoa palvoen, iltaisin on aika tutustua saareen tarkemmin. Korculan monet ravintolat tarjoavat herkullisia ja taatusti tuoreita kalaruokia sekä makuhermoja kutkuttelevia paikallisia viinejä. Kannattaa maistaa ainakin Korculan ja Pelješacin viinitiloilta tulleita viinejä. Illallisajan päätyttyä illanvietto voi jatkua jossain saaren lukuisista pienistä baareista. Suosittelemme erityisesti hieman omituisen näköistä, mutta taatusti hauskaa Cocktail Bar Massimoa.
Hotellit ja asunnot: Korcula