Zaton – kaunis ja hiljainen kohde Dubrovnikin vieressä

Zaton
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia.  Well known tourist destination.' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shot of beautiful lagoon Zaton near Dubrovnik in Croatia. Well known tourist destination.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Zaton on pieni kaupunki hiljaisessa, suojaisessa poukamassa 8 kilometrin päässä Dubrovnikista pohjoiseen. Kaupunkialue koostuu kahdesta kylästä: Veliki Zatonista ja Mali Zatonista. Kyliä yhdistää uniikki, muutaman kilometrin mittainen rantapromenadi. Dubrovnikin kaupunki on vain 20 minuutin bussimatkan päässä. Jos etsii rauhallista lomakohdetta kaukana väkijoukoista ja suurista hotellikomplekseista, Zaton on täydellinen valinta. Sen luonnonkauniit maisemat, koskemattomat rannat ja tiheät mäntymetsät saavat lomailijat unohtamaan huolensa ja irroittautumaan arjesta.

Zaton on ollut paikallisten suosima lomakohde jo Ragusan tasavallan ajoilta, 1400-luvulta asti. Aikanaan lähes jokaisella Dubrovnikin aatelisperheellä oli loma-asunto Zatonissa. Suuri osa kauniista renessanssin ajan taloista on jo tuhoutunut, mutta jotkut niistä ovat säilyneet tai kunnostettu asuinkelpoisiksi.

Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia
'Zaton is a small historic town on the Adriatic coast in Croatia' - dvoevnore / Shutterstock

Mikäli matkustaa Zatoniin, kannattaa vierailla Vrelon luonnonlähteellä, jonka täysin juomakelpoista vettä käytettiin aikanaan myllyjen energianlähteenä.

Mali Zaton on ihanteellinen kohde seikkailijamielisille ja leiri-ihmisille, jotka haluavat viettää yönsä teltassa makuupussiin kääriytyneenä. Jos etsii hieman mukavampaa yösijaa, kylästä voi vuokrata yksityisasunnon tai lomahuoneiston. Mali Zatonin päärannalta löytyy muutamia kauppoja ja pieniä ravintoloita.

Mali Zatonin kylästä voi kävellä naapurikylään Veliki Zatoniin kaunista promenadia pitkin. Veliki Zaton on kahdesta kylästä suurempi, mutta sieltäkään ei löydy suuria hotelleja, vaan majoitus painottuu vuokra-asuntoihin ja -huoneistoihin. Paikalliset tarjoavat avokätisesti apuaan ja neuvovat lomailijoille mielenkiintoisia vierailukohteita. Veliki Zatonista löytyy lukuisia pieniä kauppoja, supermarket, matkatoimisto, posti, ravintoloita ja herkullisia leivoksia tarjoileva leipomo. Alueella lomailevan kannattaa myös tutustua paikallisiin viineihin ja vierailla idyllisissä rantakahviloissa.
Hotellit ja asunnot: Zaton