Peljesac – viinin ystävän paratiisi lähellä Dubrovnikia

Peljesac
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' - Dubrovnik
'Helicopter aerial shoot of tourist destination Orebic on Peljesac peninsula, Croatia' OPIS Zagreb / Shutterstock

Peljesac on Kroatian toiseksi suurin niemimaa ja sijaitsee Adrianmeren etelärannikolla. Peljesacissa vallitsee leuto Välimeren ilmasto ja se on täynnä kulttuuria sekä kaunista luontoja. Niemimaata ympäröivät lukuisat saaret, ja siitä on tullut nopeasti suosittu turistikohde. Alueen tärkein elinkeino on viinintuotanto; Peljesacista löytyy lukuisia viinitiloja, joilla tuotetaan toinen toistaan laadukkaampia viinejä. Alueen arvostetuimpia viinejä ovat Dingac ja Postup.

Peljesacin historia ulottuu aina kivikauden neoliittiseen aikaan asti. Niemimaalta on löytynyt useita kiviveistoksia ja -jäännöksiä. Kivikauden jälkeen aluetta ovat asuttaneet ainakin illyrialaiset heimot, jotka toivat mukanaan vaikutteita kreikkalaisesta kulttuurista ja edistivät alueen välimerellisen identiteetin kehittymistä. Roomalaiset valloittivat Peljesacin noin 100 eaa. ja hallitsivat aluetta keskiaikaan asti, kunnes 1300-luvulla siitä tuli osa Ragusan tasavaltaa. Samoihin aikoihin alkoi myös nopea taloudellinen ja kulttuurillinen kehitys. Alueelle rakennettiin Stonin kaupunki, jota suojannut viiden kilometrin mittainen muuri on pystyssä yhä tänä päivänä. Muuri on pisin laatuaan Euroopassa. Seuraavina vuosisatoina Peljesac kävi läpi Dubrovnikin tavoin Ranskan ja Itävallan hallinnot 1800-luvulla sekä selvisi Kroatian sodasta ja Dubrovnikin piirityksestä 1991-92. Vielä tänä päivänä Peljesac tunnetaan pääosin maanviljelymahdollisuuksista sekä hedelmällisestä maasta, joka tarjoaa loistavan alustan Välimeren erikoisuuksien, kuten oliivien, sitrushedelmien sekä viinirypäleiden viljelyyn. Kukoistavat pellot ovat kauniita ja lisäksi niitä ympäröivät koskemattomat, ikivihreät metsät, kristallinkirkas meri ja lukuisat pienet rannat – niemimaa on täynnä henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Ei siis ihme, että Peljesac on Kroatian suosituimpien lomakohteiden joukossa. Rikkaassa luonnossa viihtyvät myös monet kiehtovat eläinlajit, joista osaa tavataan vain tällä alueella.

Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula,
'Croatian Beach, Beautiful Divna Bay On Peljesac Peninsula, ' - Jenny Sturm / Shutterstock

Peljesaciin on helppo saapua sekä Splitin että Dubrovnikin lentokentältä, sillä sinne on hyvät tieyhteydet ja säännöllinen linja-autoliikenne. Lisäksi Peljesaciin kulkee ympäri vuoden lauttoja Plocesta, Korculasta ja Mljetistä.

Niemimaalta ei löydy hotelleja, mutta yksityismajoitusta tarjoavat lähialueen pienet kaupungit Ston, Zuljana, Dingac sekä Loviste. Majoituksen hinta on yleensä noin 10-15 euroa / yö.

Välimeren ilmasto luo alueelle täydelliset sääolosuhteet etenkin kesäaikaan, joka onkin ehdottomasti suosituin aika vierailla Peljesacissa. Kesällä päivät ovat aurinkoisia, ilma raikasta ja meri kristallinkirkasta! Monet Peljesacin rannoista ovat hiekkaa tai pientä pyöreää kiveä, ja osittain mäntypuiden varjostamia. Suosituimpia rantoja ovat Papratno, Vučine, Dingač ja Mirce. Aktiivilomailijan kannattaa tutustua rantojen vesiurheilumahdollisuuksiin, kuten laitesukellukseen, sukelluskalastukseen, purjelautailuun tai leijasurffaukseen. Lisäksi mantereen puolella voi pyöräillä, vaeltaa tai lähteä vaikkapa seikkailemaan alueen lukuisiin luoliin.