Mlini – Dubrovnikin alueen pieni keidas

Mlini
'View at Mlini, Croatia' - Dubrovnik
'View at Mlini, Croatia' Solnechnaja / Shutterstock

Mlini on pieni, idyllinen kalastajakaupunki, joka sijaitsee Dubrvnikin ja Cavtatin välissä. Se houkuttelee turisteja kaikkialta maailmasta upeilla maisemillaan, rikkaalla luonnollaan ja henkeäsalpaavan kauniilla rannoillaan, unohtamatta pienen kylän kulttuuria ja historiaa. Mlini on kuin keidas – kylässä on monia luonnollisia lähteitä, joiden vesi on täysin juomakelpoista. Jos etsii rauhallista pikkukylää, jossa voi lepuuttaa mieltään sekä nauttia auringosta ja merestä, Mlini on täydellinen lomakohde.

Vaikka Mlini sijaitsee suhteellisen lähellä Dubrovnikia (10 km), kylä on tarpeeksi kaukana väenpaljoudesta ja riittävän pieni tarjotakseen intiimin tunnelman ja rentouttavan irtioton kiireisestä elämäntavasta sekä pölyisistä kaupungeista. Dubrovnikista Mliniin kulkee busseja puolen tunnin välein ja lippu maksaa noin 1,50e. Mlinistä on myös hyvät lauttayhteydet ympäröiville saarille ja sieltä järjestetään paljon retkiä lähellä oleviin kohteisiin.

Mlinissä voi majoittua joko hotellissa tai yksityisessä huoneistossa. Hotellit viihdyttävät vieraitaan runsaalla ohjelma- ja retkitarjonnalla, mutta ehdottomasti parasta Mlinissä ovat sen luonnonkauniit rannat, kristallinkirkas vesi ja rantaviivalle asti ulottuva vehreä luonto. Alueelta löytyy myös nudistiranta, johon pääsee vain veneellä.

View at Mlini, Croatia
'View at Mlini, Croatia' - maisicon / Shutterstock

Jos on kiinnostunut tutustumaan paikalliseen historiaan ja kulttuuriin tarkemmin, Mlinissä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Kylästä löytyy esimerkiksi antiikin Kreikan ja Rooman ajoilta peräisin olevia jäännöksiä, jotka ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Ympäri kaupunkia löytyy lukuisia kirkasvetisiä luonnonlähteitä, joiden virtaavaa vettä käytettiin aikoinaan hyödyksi maataloudessa - pyörittämään myllyjen rataksia. Mlinin kaupungin nimi tuleekin myllyistä (mills). Myllyt eivät ole enää toiminnassa, mutta osa niistä on edelleen pystyssä lähteiden läheisyydessä. Kauniit vanhat myllyt ovat kuvauksellisia ja moni pitää myös lähteiden virtaavassa vedessä asustavien ankkaparvien katselusta.

Vaikka Mlinin yöelämä ei ole kovin vilkasta, löytyy alueelta rentoja pieniä baareja ja ravintoloita leppoisaan illanviettoon. Mikäli railakkaampi yöelämä houkuttelee, kannattaa muistaa, että Dubrovnikin keskusta on vain muutaman minuutin ajomatkan päässä...
Hotellit ja asunnot: Mlini