Slano - poukaman suojassa piileksivä helmi

Slano
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' - Dubrovnik
'Village on coast of Slano lake in Montenegro near Niksic.' Doin Oakenhelm / Shutterstock

Slano on pieni kylä, joka sijaitsee suojaisessa, samannimisessä poukamassa. Pieni poukama on tarjonnut kylälle turvaa luonnonvoimia ja sotaisia hyökkäyksiä vastaan jo vuosisatojen ajan. Nykyisin slanolaiset saavat tulonsa pääosin turismista, maanviljelystä (oliivit, viinirypäleet, maustekasvit) sekä kalastuksesta. Vaikka Slanosta on suhteellisen pitkä matka Dubrovnikiin (37 kilometriä), bussiyhteydet kaupunkien välillä ovat hyvät.

Slanosta löytyy useita arkeologisia kohteita, jotka osoittavat, että alueella on ollut asutusta jo esihistorian ajalla. Läheisillä kukkuloilla on nähtävissä historiallisten linnakkeiden raunioita, vuosisatoja vanhoja kumpuhautoja sekä antiikin aikaisia monumentteja. Gradina-mäellä on roomalaisen sotilasleirin jäännökset, kun taas fransiskaanisen kirkon edustalta löytyy vanha kristillinen sarkofagi. Slanosta tuli osa Ragusan tasavaltaa 1300-luvulla ja se toimi pitkään "rehtorin", eli tasavallan hallitsijan, toimipaikkana. Rehtorin palatsin lähellä on hieno kartano, jossa yksi Dubrovnikin eniten valtaa omaavista aatelissuvuista vietti kesälomiaan. Slano kärsi pahoin Jugoslavian hajoamissodissa 1990-luvulla, mutta suurin osa alkuperäisistä rakennuksista ja teistä on kunnostettu entiseen loistoonsa.

Church in Slano Croatia
'Church in Slano Croatia' - Jos Post / Shutterstock

Slano on ihanteellinen kohde rauhaa ja rentoutumista etsiville. Sen monet, luonnonkauniit rannat, rennot ajanviettomahdollisuudet ja maukkaita paikallisia herkkua tarjoilevat ravintolat luovat täydellisen, stressittömän lomaympäristön.

Kylästä löytyy toistaiseksi vain yksi hotelli, Admiral, mutta siellä on lukuisia vuokrahuoneistoja. Päivisin Slanossa riittää tekemistä; rannoilla voi vesihiihtää, purjelautailla tai vaikka sukeltaa. Mantereen puolella suosittuja aktiviteettejä ovat pyöräily ja vaellusretket. Auringonlaskun aikaan ranta muuttuu romanttiseksi iltakävelykohteeksi ja alueen ravintolat houkuttelevat herkullisine tuoksuineen. Suosittelemme kokeilemaan Grgurići ja Kolari -ravintoloita sekä Maestral -tavernaa.

Jos matkustaa Slanoon meriteitse, saapuu jompaan kumpaan alueen kahdesta satamasta (Banha Cove ja Cape Gornji) veneen koosta riippuen.
Hotellit ja asunnot: Slano