Muinaisen kaupungin muurien ulkopuolella

Dubrovnikin uusi kaupunki
'Panorama of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'Panorama of Dubrovnik, Croatia' Igor Plotnikov / Shutterstock

Muinaiset tarinat ja keskiaikaiset muurit ovat vanhan kaupunkin ominaispiirteitä, mutta Dubrovnikin uusi kaupunki on puolestaan infrastruktuuriltaan ja arkkitehtuuriltaan moderni ja kylpee vaikuttavan Srd -vuoren varjossa. Uusi kaupunki on Kroatian eteläisen osan hallinnollinen keskus ja sen asukasluku on noin 40 000. Vaikka turismi on ehdottomasti alueen tärkein elinkeino, myös laivanrakennus ja muut merenkulkuun liittyvät toimialat ovat merkittäviä Dubrovnikissa.

Dubrovnikin Gruz-satamasta on tiheät yhteydet muihin Adrianmeren ja Välimeren satamiin. Se pystyy ottamaan vastaan isoja matkustaja-aluksia, mikä tekee Dubrovnikista suositun kansainvälisten risteilijöiden pysähdyspaikan. Suurten laivojen ja normaalin lauttaliikenteen lisäksi satamassa on tilaa yksityisveneille ja -jahdeille.

Kaupunki tarjoaa runsaasti majoitusmahdollisuuksia suurista, kauniista huviloista luksushotelleihin ja budjettihostelleihin. Ydinkeskustasta löytyvät monet ylellisimmät hotellit, kuten Excelsior, Hilton Imperial, Bellevue, Rixos Libertas ja Radisson, joista kaikista avautuu kaunis näkymä kaupungin edustalla olevaan saaristoon ja jotka tarjoavat matkailijoille lukuisia aktiviteetteja ja palveluja.

Hotel with swimming pool in Dubrovnik on the Dalmatian coastline
'Hotel with swimming pool in Dubrovnik on the Dalmatian coastline' - paul prescott / Shutterstock

Suurin osa hotelleista on kävelymatkan päässä kaupungin rannoista, mutta joillain hotelleilla on myös kokonaan oma yksityinen rantansa. Rannoista pidetään hyvää huolta ja niillä on paljon hotellien järjestämää ohjelmaa. Kaikkien hotellien rannat ovat saaneet ”sinisen lipun”, eli kansainvälisesti tunnistetun ja arvostetun Blue Flag -sertifikaatin osoituksena laadukkaista rantavesistä ja turvallisesta uimaympäristöstä.

Vain muutaman kilometrin matkan päässä vanhan kaupungin muureista sijaitsee kaunis ja vilkas ACI Marina. Satama-alue on auki ympäri vuoden ja sinne mahtuu kerrallaan jopa 350 venettä ja luksusjahtia. ACI Marina sijoittuu Ombla-joen välittömään läheisyyteen ja sille on myönnetty Blue Flag -sertifikaatti. Sitä pidetään yhtenä Adrianmeren näyttävimmistä ja turvallisimmista satamista.

Vaikka suurin osa Dubrovnikin kuuluisista nähtävyyksistä löytyy vanhasta kaupungista, on kaupungilla paljon tarjottavaa myös vanhojen muurien ulkopuolella. Luultavasti näyttävin kohde on 1700-luvulla rakennettu Fort Imperial, joka sijaitsee Srd-vuoren rinteellä. Se rakennettiin, kun ranskalaiset hallitsivat Dubrovnikin aluetta Napoleonin aikana, ja tänä päivänä se on historiallinen monumentti sekä Kroatian itsenäisyyssodan museo. Lisäksi Fort Imperialista avautuu huimaava näkymä alas Dubrovnikin kaupunkiin.
Hotellit ja asunnot: Dubrovnikin uusi kaupunki