Trsteno - pieni rantakohde Dubrovnikistä pohjoiseen

Trsteno
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' - Dubrovnik
'Small traditional harbor on the Adriatic sea coast, Trsteno, Croatia' Florin Stana / Shutterstock

Trstenon pieni merenrantakylä sijaitsee 20 km Dubrovnikistä pohjoiseen. Se on kuuluisa kauniista luonnostaan, runsaasta eläin- ja kasvilajistostaan sekä arboretumistaan.

Arkeologisten löydösten perusteella on päätelty, että Adrianmeren rannikolla sijaitseva Trsteno sai alkunsa jo 600-luvulla, ja 1300-luvulla siitä tuli osa Ragusan tasavaltaa. Monet Dubrovnikin säätyläisistä ihastuivat Trstenon luonnonkauniisiin maisemiin ja alkoivat rakennuttaa sinne loma-asuntoja. Niistä kuuluisin on Gučetić-Gozzen suvun kesäasunto, joka on säilynyt loisteliaana nykypäivään saakka. 1900-luvun puolivälissä Kroatian tiede- ja taideakatemia perusti alueelle Trstenon arboretumin, eli puulajipuiston, joka on nykyisin suosittu nähtävyys.

Trstenon puulajipuisto on ainoa vastaava kasvitieteellinen alue Kroatiassa. Se kattaa yli 60 aaria maata ja sisältää goottilais-renesanssi-puiston, jossa on 1400-luvulta peräisin oleva kesäasunto, sekä uusromanttisen 1800-luvun puiston. Puistossa on myös barokin ajalta säilynyt suihkulähde, joka esittää roomalaista jumalaa Neptunusta ja nymfejä. Puiston lajivalikoima kattaa niin ikivanhoja oliivipuita kuin Välimeren puulajejakin, unohtamatta yli 300 ympäri maailmaa kerättyä eksoottista kasvilajia. Lajeista kenties mielenkiintoisin on aasialainen idänplataani. Puiston kahden idänplantaanin ylimmät latvat ulottuvat yli 60 metrin korkeuteen ja niiden rungot ovat halkaisijaltaan viisimetrisiä. 500-vuotiaat jättiläispuut ovat vaikuttava ja eksoottinen näky.

Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia
'Fountain in Trsteno Arboretum, Croatia' - Atelier_A / Shutterstock

Trstenoon on hyvät bussiyhteydet Dubrovnikin kaupungista. Päiväretkien lisäksi Trstenossa on mahdollista yöpyä; alueelta löytyy monia vuokralle tarjottavia asuntoja ja huoneistoja. Kauniit rannat ja kirkkaan sininen meri houkuttelevat Trstenoon joka kesä lisää matkailijoita, mutta toistaiseksi kylä on säilynyt hiljaisena ja rauhallisena lomakohteena, jossa riittää auringonpaistetta aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.




Hotellit ja asunnot: Trsteno