Dubrovnikin gastronomia

Gastronomia
'These langostinos were a great meal.  Dubrovnik, Croatia.' - Dubrovnik
'These langostinos were a great meal. Dubrovnik, Croatia.' Marc C. Johnson / Shutterstock

Etelä-Dalmatia on kuuluisa rakkaudestaan herkullista ruokaa ja laadukkaita viinejä kohtaan, eikä Dubrovnik ole poikkeus. Kaupunki on täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokia tarjoilevia ravintoloita ja valikoima kattaa niin pikaruokapaikat kuin viiden tähden illallisravintolatkin. Suosituimmat ravintolat sijaitsevat aivan keskustassa, joten niiltä ei voi (onneksi) välttyä kaupungin kaduilla seikkaillessa.

Dubrovnikista löytyy ravintola jokaisen makuun. Täällä voit nauttia niin ranskalaisia perinneruokia kuin japanilaista sushiakin, tai valita illallispaikaksi vaikka pihviravintolan. Lisäksi keskustasta löytyy monia pizzerioita ja meksikolainen ravintola. Romanttista illallista ei ole Dubrovnikissa vaikea toteuttaa, sillä suuri osa ravintoloista sijaitsee kuvankauniissa vanhoissa rakennuksissa tai aivan Adrianmeren äärellä.

Monet vierailijat haluavat maistaa paikallisia herkkuja, ja Dubrovnik onkin erinomainen paikka nauttia perinteisiä dalmatialaisia ruokia. Perinteinen paikallinen ruoka valmistetaan tuoreista, lähellä kasvatetuista vihanneksista ja hedelmistä sekä laadukkaasta lihasta ja kalasta. Ruokalajit maustetaan kevyesti ja valmistetaan runsaassa oliiviöljyssä. Dubrovnikissa kannattaa maistaa erityisesti paikallisia kalaruokia, joita tarjoillaan lähes joka ravintolassa. Erityisesti voimme suositella kaupungin keskustasta löytyviä ravintoloita, Lokandaa sekä Protoa.

risotto with cuttlefish
'risotto with cuttlefish' - Valerio Pardi / Shutterstock

Jos haluaa maistaa Dubrovnikin bravuuriruokia, kannattaa tilata vihreää menestraa (vihannespainotteinen keitto) tai savustettua lihaa ja kaalia. Kalaruokien ystävä ihastuu taatusti dalmatialaisiin erikoisuuksiin kuten mustekalasalaattiin, mustaan risottoon tai paistettuihin äyriäisiin. Kaikki kalaruuat valmistetaan tuoreista, paikallisista merenelävistä. Makean ystäviä taas varmasti ilahduttaa Dubrovnikin tyyliin tehty crème brulee (Dubrovnik rozata), kvittenivanukas (kotonjata), sokeroidut appelsiininkuoret (arancini) tai joku muu lukuisista perinneherkuista.

Dining at Dubrovnik Own Town
'Dining at Dubrovnik Own Town' - bigfatcat / Shutterstock

Kaikkia paikallisia ravintoloita yhdistää vähintään yksi asia: laaja viinivalikoima. Paikalliset viininkasvattajat ja -tuottajat ovat viineistään hyvin ylpeitä. Kuuluisin viini on Plavac Mali, jonka rypäleet ovat monien muiden rypälelajikkeiden kanssa kasvaneet läheisellä Peljesacin niemimaalla.

Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.
'Famous Croatian vineyards with Dingac grapes. Cultivated only on this small part of Peljesac peninsula near the sea in Dubrovnik archipelago.' - OPIS Zagreb / Shutterstock