Mljet – Upea kansallispuisto lähellä Dubrovnikiä

Mljet
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - Dubrovnik
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, village Pomena, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' OPIS Zagreb / Shutterstock

Mljet on yksi Kroatian suurimmista ja vehreimmistä saarista - ja monien mielestä kaikista kaunein. Se on yksi maan suosituimmista turistikohteista, sillä se soveltuu matkailuun ympäri vuoden ja sijaitsee helppojen kulkuyhteyksien päässä Dubrovnikista, lähellä Pelješacin niemimaata ja Korčulan saarta. Talvet ovat saarella leutoja ja kesät miellyttävän lämpimiä, tehden siitä täydellisen lomakohteen. Saaren luonto on äärettömän kaunis, maisemat hengästyttävän upeita, ja kasvi- ja eläinlajisto runsas, unohtamatta saaren monipuolista kulttuuri- ja historiatarjontaa. Monet huomaavatkin palaavansa Mljetin tunnelmiin uudelleen ja uudelleen.

Mljetillä on pitkä ja epävakaa historia. Saarelta ovat saaneet alkunsa lukuisat legendat, kansantarut ja merirosvotarinat. Sen ensimmäiset asukkaat olivat illyrialaiset heimot, joiden uskotaan saapuneen alueelle jo yli 4000 vuotta sitten. Heimot asettuivat luonnonlähteiden juomakelpoisen veden äärelle ja jäivät alueelle sen hyvien maanviljely- ja kalastusmahdollisuuksien vuoksi. Merenalaiset amforalöydökset kielivät kreikkalaisten merenkulkijoiden käyttäneen saarta suojapaikkana myrskyiltä ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Roomalaiset ulottivat valtansa Mljetiin noin 100 eaa., ja näiltä varhaisilta aikakausilta on säilynyt useita muistomerkkejä, kuten kuvernöörin loistokas talo muinaisine kylpyaltaineen ja suojatorneineen. Saarelta löytyy myös kaksi ikivanhaa kristillistä kirkkoa, eli basilikaa. 1100-luvulla benediktiinit ottivat saaren haltuunsa ja alkoivat kehittää alueen maanviljelyä ja kouluttaa sen asukkaita. Benediktiinit rakensivat vaikuttavan luostarin, joka on säilynyt tähän päivään asti. 1400-luvulla Mljetistä tuli Dubrovnikin tavoin osa Ragusan tasavaltaa.

St. Marija  monastery on litle island in national park Mljet, Croatia
'St. Marija monastery on litle island in national park Mljet, Croatia' - Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Saaren luoteinen osa on kansallispuisto, joka perustettiin vuonna 1960 turvaamaan saaren koskematon luonnonkauneus. Rannikolta löytyvä luonnonpuisto kattaa lukuisia kauniita kivimuodostelmia, tuuheita mäntymetsiä ja ikivanhoja muistomerkkejä. Saarelta löytyy myös useita kotoperäisiä, eksoottisia kasvi- ja eläinlajeja, niistä suosituimpana munkkihylje.

Saaren nähtävyyksistä kenties kiehtovimpia ovat sen suolaiset järvet; suuri ja pieni järvi, joita yhdistää kapea kanava. Keskellä suurta järveä on Pyhän Marian saari, jolle benediktiinit rakensivat luostarin 1100-luvulla. Mljetiltä löytyy myös monia muita luonnonnähtävyyksiä, kuten Ulysseuksen luola, useita pieniä murtovesisiä järviä sekä ikivihreitä metsiä. Kuuluisa merentutkija Jacques Cousteau on kuvaillut Mljetin rantoja huuhtovaa merivettä maailman puhtaimmaksi.

Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.
'Aerial helicopter shoot of National park on island Mljet, Dubrovnik archipelago, Croatia. The oldest pine forest in Europe preserved.' - OPIS Zagreb / Shutterstock

Saarelle on säännölliset kulkuyhteydet lautoilla sekä kantosiipialuksilla Dubrovnikista, Pelješacista ja monista muista Dalmatian satamista. Mljetin sisäisesti voi matkustaa bussilla, joka vie suoraan kansallispuistoon. Päiväretket saarelle ovat erittäin suosittuja, mutta siellä voi myös yöpyä saaren ainoassa hotellissa, Odisejissa, joka sijaitsee Pomenan pienessä satamassa. Lisäksi Mljetillä on mahdollisuus majoittua vuokra-asunnossa tai leirintäalueella.

Vierailun aikana voi nauttia kauniista maisemista ja lukuisista kulttuurikohteista. Aktiivilomailijakin pysyy Mljetillä tyytyväisenä, sillä uimisen ja sukeltamisen lisäksi saarella voi retkeillä, pyöräillä, purjehtia, kalastaa tai vaikkapa tutustua kiehtoviin luoliin. Saaren muutamat ravintolat tarjoavat Välimeren herkkuja myös auringonlaskun jälkeen. Kannattaa kokeilla paikallisia kalaruokia ja lähellä tuotettuja viinejä.