Dubrovnikin suosituimmat nähtävyydet

Nähtävyydet
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' - Dubrovnik
'The walled city of Dubrovnik, Croatia' Sorin Colac / Shutterstock

Vaikka Dubrovnik on kooltaan pieni kaupunki, jossa on pysyviä asukkaita ainoastaan noin 40 000, löytyy sieltä lukematon määrä hämmästyttävää nähtävää ja koettavaa. Monet kohteista ovat UNESCOn suojelun alaisia ja maailmankuuluja kulttuuriperintönsä sekä historiansa ansiosta.

Vanha kaupunki, ikivanha kaupunkikeskus on nähtävyys jo itsessään; se koostuu historiallisesti merkittävistä rakennuksista, joista osa on säilynyt keskiajalta asti. Rakennustyylit edustavat roomalaisen, renessanssin ja barokin ajan arkkitehtuuria.

Pyhän Blaisen (Dubrovnikin suojelupyhimys) kirkko on kaunis, 1700-luvun alussa rakennettu barokkityyliä edustava rakennus. Sen loistelias, yksityiskohtainen tyylittely ja kirkon edustalla oleva Pyhää Blaisea esittävä hopeapatsas tekevät siitä yhden Dubrovnikin tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Dubrovnik, Croatia
'Dubrovnik, Croatia' - Attribution: Nigel\'s Europe

Dubrovnikin katedraali on monumentaalinen, 1700-luvulla rakennettu barokkikirkko, joka rakennettiin maanjäristyksessä 1667 tuhoutuneen roomalaisen katedraalin tilalle. Sen sisätilat on koristeltu lukuisin arvokkain maalauksin ja taideteoksin. Rakennuksen paikka on myös itsessään tärkeä arkeologinen nähtävyys, sillä siellä tehdyissä kaivauksissa on löydetty kirkolle kuuluneita esineitä niinkin kaukaa kuin 600-luvulta.

Tunnetuin osa Dubrovnikin vanhaa kaupunkia on sen pääkatu Stradun, joka jakaa kaupungin kahtia, pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Se on ehdottomasti Dubrovnikin suosituin ja kenties myös kaunein katu sekä suosittu tapaamis- ja juhlapaikka, jossa järjestetään joka vuosi useita festivaaleja ja julkisia tapahtumia. Stradunin varrelta löytyvät vanhan kaupungin merkittävimmät nähtävyydet, kuten Onofrion suihkulähde, kaupungin kellotorni sekä Sponzan kuuluisa palatsi.

The Old City
'The Old City' - Attribution: Glen Scarborough

Vanhaa kaupunkia ympäröivä muuri lukuisine linnakkeineen on ehdottomasti Dubrovnikin kaupungin suurin ja näyttävin nähtävyys, ja yksi parhaiten säilyneistä monumenteista koko Euroopassa. Muuri on lähes kaksi kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy viisi kaunista linnaketta, joista kuuluisin on Lovrjenacin linnake. Muurit ovat suojelleet Ragusan tasavaltaa eli Kroatiaa 1200-luvulta tähän päivään saakka.

Dubrovnik City Walls
'Dubrovnik City Walls' - Attribution: Glen Scarborough

Dubrovnikin pohjoisosassa kohoaa Srd-vuori, jonka kukkuloilla lepää 1800-luvulla rakennettu linnake, Imperial. Linnake toimii nykyisin museona, ja paikalta avautuu upea näköala Dubrovnikin kaupungin ylle.

Vanhan kaupungin kapeat kujat ja leveät aukiot ovat pullollaan historiallisia taideaarteita. Kävelyretki kaupungin katuja pitkin vie uteliaan matkailijan seikkailulle keskiajan syövereistä loisteliaaseen renessanssin ja barokin aikaan. Kaupungissa on monia tutustumisen arvoisia nähtävyyksiä, kuten fransiskaaninen luostari, Lazaretto sekä vanhan kaupungin satama.